Koninklijke Voetbal Vereniging Zwaluw DIEPENBEEK

KVVZ logo

Deze pagina werd
231458 keer
bekeken sinds
11 juni 2014!

Hervorming jeugdvoetbal


Vanaf 2014-‘15 wordt pas vanaf U14/U15 een klassement gebruikt en op gewestelijk niveau krijgen alle teams een niveaucode.

 • Klassement bij 11v11 (vanaf U14/U15)

  Bij jeugdvoetbal staat de ontwikkeling van de jeugdspeler centraal, niet het klassement van de ploeg. Te vaak wordt puur om een gunstige plaats in de rangschikking gespeeld, ten koste van de individuele ontwikkeling van de speler. Daarom wordt pas vanaf de 11-tegen-11-wedstrijdvorm een klassement gehanteerd.
  Vanaf U14/U15 komt het klassement er dus bij.
 • Reeksindeling op basis van niveaucode (gewest.)

  We willen meer gelijkwaardige reeksen en voeren daarom een nieuwe reeksindeling uit op basis van een niveaucode, niet op basis van het klassement.
  De niveaucode wordt enkel gehanteerd op gewestelijk niveau en per ingeschreven ploeg. Op die manier zijn geen “bijzondere reeksen” meer nodig. We krijgen dus reeksen per niveau:
  1. minder dan gemiddeld niveau
  2. gemiddeld niveau
  3. beter dan gemiddeld niveau
 • Dankzij de nieuwe reeksindeling wordt vermeden dat een ploeg van niveau 1 tegen een ploeg van niveau 3 uitkomt. Bij de herindeling van de reeksen worden ook geografische criteria gehanteerd. Daardoor blijven de verplaatsingen beperkt. Een gewestelijk spelende club die over een getalenteerd ploegje beschikt, kan dankzij de niveaucode op een hoger niveau voetballen, zonder dat de club daarvoor moet evolueren naar provinciaal voetbal. Het kan ook dat een minder getalenteerd ploegje een tekort aan succesbeleving ervaart. Door aan die ploeg een lagere niveaucode toe te kennen, komt het terecht in een reeks met een gunstiger niveau. Een realistische doelstelling is om in eerste instantie vooral te vermijden dat niveau 1 tegen niveau 3 uitkomt.
 • bron:
  Hervorming jeugdvoetbalklassement


terug naar begin vorige volgende